Hvem og WiZ og hvordan fungerer det?

WiZ er ejet af Signify, som også står bag Philips Hue. Alene her har vi et kvalitetsstempel af de hélt store. WiZ er på samme måde som Philips Hue en intelligent belysningsløsning og i deres produktserie finder du spots, E14 og E27 pærer og Vintage pærer i alskens modeller. Hvid, varm hvid og farver er tilgængelig præcis som med Philips Hue.

Du finder også kontakter, sensorer, lightstrips, lamper og deres nye fjernbetjening WiZmote. I modsætning til Philips Hue, benytter løsningen sig af dit WiFi-netværk. Du behøver altså ingen ekstraudstyr som fx Philips Hue bridge. Du kan styre dine pærer med WiZ-appen, de mest udbredte taleassistenter, tænd sluk via sensor og som en nyhed med WiZ generation 2, deres førnævnte fjernbetjening. Appen fås til både Android og iOS på såvel smartphone som tablet.

Åben platform

WiZ udvikler og driver en åben IOT platform, for de producenter der ønsker at koble sig på med deres egne produkter. Over 60 producenter lige nu ”WiZifier” deres lysenheder og med dette hastigt voksende økosystem, bliver WiZ i fremtiden en mere og mere relevant spiller på markedet.

Med denne strategi er det heller ikke noget under, at vi ser flere og flere IFTTT applets, som gør det muligt, at integrere andre smart home løsninger med WiZ. Andre sensorer, der kan tænde dine WiZ pærer, andre kontakter og/eller fjernbetjeninger, der kan gøre det samme og vi skal forvente meget mere i den nærmeste fremtid. WiZ’ ambitioner rækker vidt – også i forhold til hubs som Home Assistant, Samsung Smart Things og så videre.

Alle pærer uden undtagelse har en 32bit microcontroller, et Wi-Fi modul og 2 MB hukommelse. Og står du med en WiZ enhed i hånden mærker du med det samme, at her er tale om et veludført kvalitetsprodukt.

WiZ uden bridge og i skyen via din router

Som med de fleste andre Smart Home serier, benytter WiZ sig af dit Wi-Fi’s 2,4GHz netværk. Det er vigtigt, at du noterer dig dette, da 5GHz netværket ikke virker.

Du laver en bruger konto når du vil hoppe på WiZ bølgen. Med denne og WiZ enhedernes forbindelse til internettet, kan du styre og programmere enhederne uanset om du er hjemme eller i byen. Med WiZ skal du heller ikke frygte for sikkerheden, dit login er anonymt og forbindelsen til skyen er krypteret med TLS 1.2. Hver enkelte pære har sit eget password, som er autogenereret.

Flere brugere og flere lokationer

I WiZ er der tre bruger-kategorier: Ejer, som kan ændre i opsætningen samt fjerne/tilføje enheder til installationen. Gæst der lige som ejer kan kontrollere lyset i huset (og ikke andet) og midlertidige gæster, der har samme rettigheder som gæster men kun i et afmålt tidsrum.

Hvis du fx har et sommerhus og installerer WiZ enheder her, har du et andet WiZ hjem på et andet Wi-Fi netværk. Men det kræver ikke endnu en bruger. Du kan tilknytte din bruger til flere lokationer / hjem.

WiZ typer af lyskilder

Der findes i WiZ systemet tre farvetyper: White, Tunable White og Color (+Tunable White).

Til hver af de tre findes der 4 forskellige varianter: GU10 sokkel, E14 fatning og E27 fatninger, hvor sidstnævnte kategorieseres i to forskellige forme/størrelser A60 og G95.

Det er vigtigt at notere sig, at i Wiz er tunable white deres definition på en pære der kan lyse med en varm hvid 

WiZ Vintage Pærer

Som også med Phlips Hue producerer WiZ vintage pærer. Mange kender dem også som Edison eller Filament pærer. Hos WiZ kommer de i tre farver: klart glas, Amber glas og Røget glas. De kan alle justeres i farvetemperatur og ar en forventet levetid på op til 15.000 timer (standard pærerne fra WiZ har en forventet levetid på op til 25.000 timer.

Vores vurdering

Der er ingen tvivl om, at Signify med deres lillebror til Philips Hue mener det alvorligt, Og hvis holdet på Hue ikke holder et skarpt øje på deres kolleger i WiZ afdelingen, vil de risikere at blive kørt bagud meget hurtigt.

Det er en meget innovativ serie. Det er ekstremt let at installere, du behøver ingen bridge, i appen finder du features, du ikke har set tidligere så som strømforbrug måling på alle pærer, den innovatimve ”rhytms” funktion, der kan indstilles så dine pærer imiterer en solopgang og meget andet. Og sidst og ikke mindst så er der prisen. WiZ kommer med rigtig skarpe priser i forhold til konkurrenterne, særligt når man ser på kvaliteten og deres innovative tilgang til Smart Home teknologierne. Vi anbefaler!