Har du en gammel lampe stående derhjemme, som du ikke får brugt? Eller er du midt i at gøre hele dit hjem til et smart home – hvor lampen står for skud? 

Selvom du måske drømmer om smartere løsninger i dit hjem, behøver du ikke at smide alt det, du har ud. Selv en lampe, du er glad for, kan upcycles og gøres smartere. 

Du kan sagtens give den nyt liv med et eller flere smart home produkter og lidt tålmodighed. Det er den mere bæredygtige vej at gå, og det vil få dig til at værdsætte din lampe på en helt anden måde.

Vil du lære, hvordan du upcycler en af de lamper, du har stående derhjemme? Så følg med her nedenfor, hvor vi forklarer dig alt, du skal vide om nemme DIY’er og genbrug af lamper.

Du får brug for et relæ: Sådan gør du

For at give din lampe en smart home-makeover, skal du bruge et relæ af en art. Et relæ er et produkt, der slukker eller tænder for strømtilslutningen, kommer de i mange former og størrelser.

Det klassiske valg er at bruge et smart switch relæ. Det er en diskret løsning, som alle kan bruge, hvor du selv bestemmer, hvor på lampens ledning du monterer relæet – og så er det ret nemt at fikse.

Når du har monteret et smart hjem relæ, kan du styre lampen fra din telefon. Du kan tænde og slukke i den tilhørende app, ligesom du kan indstille tidspunkter i løbet af dagen, hvor  lampen skal tænde og slukke. Det er især en praktisk funktion, hvis du skal på ferie, at du indstiller dit lys til stadig at tænde – det har nemlig en afskrækkende effekt på tyve. 

Sådan monterer du et relæ på din lampe eller anden enhed:

  1. Hvis lampen er sat til strøm, så træk lampestikket ud af stikkontakten.
  2. Klip lampens ledning over, hvor du vil montere relæet (bare rolig, vi samler det hele igen!).
  3. Montér hver ende af ledningerne i hver ende af relæet.
  4. Tilslut lampen til strøm igen, og tjek, om det virker.

Du har nu en upcyclet smart hjem lampe, som du kan styre fra telefonen.

Tag et kig på videoen nedenfor, og se, hvor nemt det er at adskille og sammensætte et relæ igen:

-46%
105 DKK
-29%
-30%
-41%
-16%

Vil du også ændre i lysstyrke og -tone? Brug en WiFi lyspære

Smart Wifi Belysning

Du har nu gjort det muligt at tænde og slukke for lampen fra din telefon. Men hvad nu, hvis du også gerne vil bestemme, hvilken farve lyset har, eller hvor stærkt det er, fra din telefon? Det kan du sagtens gøre med smart home WiFi lyspærer.

De kommer i mange typer, udgaver og fra mange forskellige mærker. Du kan eksempelvis kigge på vores udvalg af vintagepærer, der er lavet i Edison-glas, med aflange glødetråde og guldfarvede sokler – de gør sig godt i både moderne og ældre lamper, der har brug for en lille opgradering.

-30%
-14%
-32%

Vil du læse mere om det smarte hjem? 

1