Hvad er smart home protokoller?

For at smart home og Internet of Things (IOT) skal fungere uden ledninger, der skal trækkes overalt, har enhver smart home producent vedtaget, at trådløs kommunikation, er teknologien, der skal bruges for, at én enhed kan ”tale” med andre enheder. Dette kaldes protokoller. Desværre har de, for nybegynderen udi smarte hjem, vedtaget en bred vifte af forskellige kommunikationsprotokoller, der igen kan variere mellem de utallige forskellige enheder. Så hvordan vælger man den rigtige protokol til sit smart home? Det kan være forvirrende, da du aldrig er sikker på, hvor langt hver enhed kan række, hvor hurtig datatransmission er, hvis der er nogen fordele eller ulemper ved hvert format og kan de overhovedet ”tale” sammen?

Hvad er forskellen på protokollerne?

For at gøre tingene lettere, vil vi i denne artikel nedbryde Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi og Bluetooth, i lettere forståelige dele, så du kan foretage et mere selvsikkert valg og sidenhen køb af intelligente enheder til dit hjem.

Hvad er Zigbee?

Smart Home Protokoller

 • Rækkevidde: 10-30 meter (uden vægge, døre osv.)
 • Datamængder: 20-250 kbps
 • Frekvens: 915MHz to 2.4GHz
 • Max. antal enheder: 15 million (logisk betragtning), ~1000 (realistisk betragtning)
 • Behov: Gateway / Hub
Du finder Zigbee på enheder, der både har et lavt strømforbrug og lavt dataforbrug, såsom en smart pære. Det er ikke det hotteste for hastighed, så det skal bruges på enkle enheder, der ikke sender meget data. Teknologiens rækkevidde er heller ikke den bedste, så det skal være tæt på de enheder, den opretter forbindelse til. Dens enorme grænse for maksimale enheder betyder, at et enkelt Zigbee-netværk kan “sende” et signal mellem tilsluttede enheder, hvilket udvider rækkeviden itl den sidste pære betragteligt. Som sådan forbinder kraften fra Zigbee ikke en fjern enhed til en anden, men forbinder mange enheder, der er tæt sammen i et masket netværk. Man kan sammenligne det med de trådløse netværksløsninger der sælges som varmt brød og kaldes mesh netværk Du finder Zigbee blandt mange andre i Philips Hue og IKEA Traadfri. I betragtning af den lave mængde dataoverførsel, der kræves mellem pæren og gateway/bridge, kan Philips Hue bruge Zigbee til at drive sit smarte belysningssystem. Med sin meget høje maksimale enhedsgrænse kan du placere Hue-pærer overalt i huset uden at bekymre dig om at ramme loftet. Men selve hubben bliver din begrænsning. Philips Hue til eksempel angiver op til max 50 enheder, før det vil kræve en ny hub til din installation – men er der hubs/bridges nok, kan du have rigtig mange enheder på dit trådløse netværk med Zigbee.

Find produkter med Zigbee protokol:

Hvad er z-wave?

Smart Home Protokoller

 • Rækkevidde: 30 meter (uden døre, vægge osv som forhindring)
 • DDatamængder: 100 kbps
 • Frekvens: 915MHz
 • Max antal enheder: 232
Ved første øjekast kan Z-Wave virke som Zigbee bare lidt ringere. Det er rigtigt, at den har en langsommere datahastighed såvel som et mindre antal maksimale enheder. Man vil nok have lidt svært ved at tro, at ejeren af et smart hjem har brug for at kunne gå over 232 enheder? Z-Waves styrke ligger dog mest i, hvor let det er at få enheder til at tale med hinanden. Zigbee blev designet med henblik på industribrug og som sådan har den forskellige kanaler til forskellige kategorier af enheder og signaturer til både hardware og software. Dette gør det lidt vanskeligt at få alt til at tale sammen. En Z-Wave-enhed derimod, vil dog altid være i stand til at tale med en anden Z-Wave-enhed, uanset hvad. Z-Waves mindre datahastighed holder det også ude af 2,4 GHz-databåndet, hvilket betyder, at det lider mindre interferens fra Wi-Fi- og Zigbee-enheder. Du finder Z-Wave i Amazon Echo, som bruger Z-Wave til at oprette forbindelse til og kontrollere forskellige kompatible enheder. Ligeledes bruger RING sikkerhedsenheder og systemer også Z-Wave.

Find produkter med Z-wave protokol:

Smart Home Protokoller
Smart Home Protokoller
Smart Home Protokoller

Hvad er WiFi?

Smart Home Protokoller

 • Rækkevidde: Op til ca 100 meter
 • Datamængder: op til 200mbps ved 802.11ac
 • Frekvens: 2.4GHz/5GHz
 • Max. Antal enheder: ca 250
Som du kan se med tallene alene, sender Wi-Fi konkurrencen ud til tælling med hensyn til rækkevidde og datahastighed. Det er trods alt, hvad vores bredbåndstjenester til hjemmet er afhængige af - det skal være hurtigt! Dens gode rækkevidde og datahastighed gør dette til det bedste valg til en-til-en-kommunikation med informationstunge gadgets. Desværre kræver det at router kommer til at fungere som det centrale knudepunkt, hvilket kan være vanskeligt at konfigurere til at dække et helt hjem. Er pæren langt væk kan det blive en udfordring. Dog sker der en masse på området med forskellige repeatere og mesh netværk der udvider dit Wi-Fi's rækkevidde. Du kan finde det i Chromecast. Chromecast opretter forbindelse til en Wi-Fi-router og kan modtage kommandoer fra andre enheder på netværket til forskellige medier. Fordi Chromecast skal håndtere tunge medier, der streames til den (såsom video i høj kvalitet), har den brug for Wi-Fi's dataoverførselshastigheder for at udføre sit job godt nok. Chromecast ville aldrig kunne bruges på Zigbee eller Z-Wave protokollerne.

Find produkter med WiFi protokol:

Hvad er Bluetooth?

Smart Home Protokoller

 • Rækkevidde: 10 meter
 • Datamængder: 1-3Mbps
 • Frekvens: 2.4GHz
 • Max. antal enheder: 7
Bluetooths hovedmål er at udrydde behovet for ledninger. Dette ses mest i hovedtelefoner og pc-perifere enheder, der afstår ledningerne i bytte for en Bluetooth-forbindelse. Bluetooth-rækkevidden afhænger af senderen på Bluetooth-enheden. På trods af at nyere Bluetooth enheders rækkevidde bliver forholdsvis imponerende gør det lave maksimale antal enheder og datahastighed det kun egnet til håndtering af små perifere enheder som hovedtelefoner og mus. Du kan finde det i OralB Bluetooth-tandbørste. Det er rigtigt - selv tandbørster bliver smarte! Denne bruger Bluetooth til at oprette en en-til-en forbindelse med din telefon. Når det er gjort, kan appen give dig råd om, hvordan du børster tænder. Og ellers findes der utallige eksempler på brugen af Bluetooth.

Find produkter med Bluetooth protokol:

Hvad er Thread?

Smart Home Protokoller

 • Range: 100 feet (30,48 meter)
 • Datamængder: 250 kbps
 • Frekvens: 2.4GHz
 • Max. antal enheder: 300
Thread er udviklet af Google og er baseret på ideen om, at smarte hjemmesignaler ikke taler med IP-adresser. Dette gør dem ude af stand til at arbejde let med Wi-Fi og 4G. Tråd bruger IPv6, som gør det muligt at tale lige som en Wi-Fi-aktiveret enhed. Den bruges i øjeblikket i Google Home Hub og Nest-enheder. Et problem med Thread er, at producenter kan være tøvende med at købe sig ind i en kommunikationsstandard, som Google har oprettet. Det er klart, at Google vil have sine egne interesser i tankerne fremover og vil sikre, at deres protokoller ikke er kompatible med konkurrerende produkter. Virksomheder, der ønsker frihed til at oprette forbindelse til en hvilken som helst enhed på markedet, vil undgå tråd. Du kan finde det i Google Home Hub og Nest-enheder! Da Google har erhvervet Nest, kan Home Hub drage fordel af en række forskellige Nest-enheder såsom den smarte dørklokke.

Find mærker med Thread protokol:

Google Nest
Smart Home Protokoller
1 smartery