WiFi stikkontakter eller Smarte Stikkontakter. Måske har du hørt om dem. Eller også har du googlet “Hvad er en WiFi stikkontakt?” i håb om at finde et svar, fordi du lige præcis ikke ved, hvad opfindelsen helt præcist kan. En WiFi stikkontakt kan i alt sin enkelthed tænde og slukke for strømtilførslen til ethvert elektrisk apparat, som kan sættes i stikkontakten. Det smarte ved en WiFi stikkontakt er, at du ikke længere begrænses af at skulle tænde og slukke på din afbryder, men at din afbryder nu er en app på din mobiltelefon.

Se en WiFi stikkontakt i brug

Når kontakten først er opsat, kan du styre den via smart life appen, som vist i videoen. Du kan samtidig opsætte regler og scenarier i appen for hvornår kontakten skal tænde. Opsætningen af kontakten tager under 2 minutter og vises i en video længere nede i indlægget. 

Så… Hvad er det for et produkt, og hvad kan det?

En WiFi stikkontakt er et rigtig smart stik, kort fortalt. Den længere forklaring er, at det er en stikdåse, du putter i dine almindelige stik i dit hjem. Stikket forbindes med en app, som er det, der gør stikket smart, derfor kaldes de også for smart home stikkontakter.

Hvad end for en enhed, du tilslutter din WiFi stikkontakt, kan du så styre med den smarte app. Uanset hvor du er, uanset hvornår det skal være. Og så kommer langt de fleste WiFi styrede stikkontakter med en timerfunktion, så du kan indstille dine enheder til at tænde på bestemte tidspunkter. Det vil sige at du kan time din stikkontakt til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter på dagen eller når du kommer hjem og tager afsted igen. Derudover kan de fleste smart home stikkontakter også styres via diverse tale assistenter som Google Home som er integreret i de fleste Android telefoner, Google Home tale assistent og Google Home Nest mini, du kan også starte/slukke/tænde dine enheder via Alexa og selvfølgelig iPhones helt egen Siri. Det giver et gav af kreative muligheder for at styre elektronikken i dit hjem.

Men hvad kunne det så være, man kan styre med den app? Vi har nogle eksempler her:

  • Tænd for kaffemaskinen fem minutter før, alarmen ringer
  • Sluk for en lampe, et TV, en højtaler eller lignende, som du har glemt at slukke
  • Tjek, at riskogeren fortsat arbejder på din gryderet, mens du er på arbejde eller i skole
  • Sørg for at tænde lys på samme tid, som alarmen ringer, så det er nemmere at stå op
  • Tænd lys i indkørslen, når solen går ned, og sluk det igen, når solen går op

Du kan altså gøre utrolig mange ting nemmere med en smart home stikkontakt.

Se video på 1 minut og 38 sekunder hvor vi opsætter en Smart stikkontakt

Opsætningen er hurtigt og nemt, vi viser her i videoen hvor hurtigt det går. Den kan tilsluttes alle steder i huset når først opsætningen er foretaget. Når stikket er tilkoblet netværket kan den også nemt flyttes til andre steder, hvis dit behov ændrer sig. Da stikkontakten kobles på WiFi netværket, kræver det naturligvis at kontakten er indenfor netværkets rækkevidde.

Fjernbetjent stikkontakt ved hjælp af WiFi

Selvom det lyder som et ganske simpelt produkt, er der stadig stor forskel fra WiFi stikkontakt til WiFi stikkontakt. Derfor vil vi gerne guide dig i, hvad de forskellige WiFi stikkontakter kan gøre.

Den mest enkle WiFi stikkontakt, hos smartery er WiFi stikkontakt med timer og tænd-/slukfunktion. Det er en meget kompakt og enkel stikkontakt, som kun skal konfigureres en enkelt gang. Når først den er taget i brug, kan den bruges overalt i dit hjem.

Er du miljøbevidst, kan en WiFi stikkontakt med forbrugsmåling være en god måde at få overblik over, hvor meget strøm du reelt bruger. Det er det optimale valg til dig, som gerne vil komme af med dårlige vaner, men som har brug for noget, der kan motivere lidt ekstra – eksempelvis tal på, at der spares energi.

Selvsamme stikkontakt med forbrugsmåling, er også optimal til mere end bare en kaffemaskine eller tv (selvom de naturligvis også fungerer til enkle enheder). Stikdåsen kan nemlig klare en belastning helt op til 3680 watt. I forbindelse med butikker, industri og lignende vil en WiFi stikkontakt kunne hjælpe en stor del med at spare udgifter i det lange løb.

Spørgsmål og svar

Hvad er forskellen på en Wi-Fi stikkontakt og en Zigbee stikkontakt?

Med et Wi-Fi stikkontakt, skal du ikke bruge andet end selve stikkontakten. Mens du med f.eks. zigbee produkter, skal bruge en gateway ind i mellem. Det er typisk dyrere, og lidt mere kompliceret at sætte op.

Kan jeg betjene en WiFi stikkontakt selvom jeg ikke er på det samme wifi netværk?

Ja, så længe dit produkt er tilsluttet Wi-Fi og har internetforbindelse, kan du styre det, uanset hvor du er henne. Så længe din mobil har adgang til internettet.

Hvilken WiFi stikkontakt skal jeg vælge?

Hvad Er En Wifi-Stikkontakt / Smart Stikkontakt?Der er mange modeller at vælge imellem. Det er en god idé at vælge en som ikke er for stor. Det er både grimt, men det kan også give pladsproblemer i en stikdåse f.eks. Vælg et fra et anderkendt mærke, så du ved der er garanti.

Er en WiFi stikkontakt og WiFi afbryder det samme?

Ja. De fleste der kalder det for en stikkontakt, mener afbryder. De fleste almindelige mennesker bruger ikke ordet afbryder, og derfor bliver det oftest omtalt som en stikkontakt. Men det er rigtigt at en stikkontakt er den du sætter stikket i, mens en afbryder typisk er den knap man trykker på, for at tænde/slukke. En WiFi stikkontakt eller afbryder, er en kombination af disse to ting, og omtales oftest som WiFi stikkontakt.

Hvornår skal jeg bruge en WiFi stikkontakt?

Hvis du ønsker at kunne tænde/slukke for dine el-apparater via din mobil. Men også hvis du ønsker at automatisere tænd/sluk. F.eks. kan du med de smarteste WiFi stikkontakter opsætte automatisk tænding når solen går ned, og slukke igen når solen står op. Muligheder er rigtig mange.

Vil du også holde dig opdateret med nyheder om smarte produkter, en nemmere hverdag og gode tilbud. Så tilmeld dig nyhedsbrevet her.

0